Ana prensip mevcut olan fonksiyonun tamamen korunması, ilave olarak mümkün olduğu kadar bu fonksiyonun normale yakın hale getirilmesi ve kozmetik olarak da kabul edilebilir bir şekil verilmesi. Esas bizim tedavideki temel amacımız budur.
Zamanlama şöyle, aslında bir önceki jenerasyonda daha gerilere bırakılan bir sürü ameliyat artık modern cerrahide çok daha öne alınıyor ve çok daha erken dönemde cerrahi tedaviye başlanıyor.
Bunları bir algoritma halinde özetleyecek olursak; Birincisi, amniyotik band sendroumunda hemen doğum sonrası belirli parçalar belirli parçalar üzerinde sarılıp dolaşım bozuluyorsa çok nadir de olsa acil bu bantların kesilmesi, düzetilmesi acil uygulamalar grubuna girer.
İkincisi, eğer bir sorun, eğer bir deformite zamanla daha ciddi bir boyut kazanacaksa; örneğin ön koldaki çift kemiklerden bir tanesi yoksa, diğer kemik büyürken çok daha deformitelere neden olacağı için artık bunları çok beklemiyoruz, birinci yıl civarında bunları ameliyat ediyoruz.
Diğer bir grup yani bir basamak sonrası; eğer bir parça eksikse, biz buraya yeni bir parça oluşturacaksak; örneğin baş parmağı yok da ikinci parmaktan bir baş parmak yapacaksak bunu beyindeki korteksin kabul etmesi için üç yaştan öncesinde yapmamız gerekiyor. Üç yaşını geçtikten sonra yapılan ameliyatlarda kazanmış olan parmakları beyin tanımadığı için yeteri kadar fonksiyon kazanmıyor.
Diğer bir zamanlamada önemli olan mihenk noktası eğer ameliyattan sonra ciddi bir rehabilitasyon gerekiyorsa çocuk diğer fizik tedavilere, rehabilitasyon gruplarına çok koopere olması lazım. Bunun için de çocuğun dört yaşından daha büyük, daha doğrusu dur ve sustan anlayacağı yaşın beklenmesi gerekmektedir.
|
Konu Hakkında Diğer Videolar
|